Kako odabrati savršene blagovaonske stolice

Svaki kutak vašeg doma je važan. Vaš dom izraz je onoga tko ste i trebao bi pružati vrhunsku udobnost i ugodu.

Vaša blagovaonica posebno je važna, kao i blagovaonske stolice. Tu dijelite obroke sa svojim najmilijima, organizirate zabave uz večeru ili jedete polagani doručak vikendom. Stoga bi blagovaonske stolice trebale biti udobne i elegantne. Imajući to na umu, pružit ćemo potrebne savjete u ovom vodiču za kupnju, kako bismo vam pomogli odabrati prave blagovaonske stolice.

 

Ne ustručavajte se pomiješati i uskladiti

Najlakši način za stvaranje blagovaonice jest kupnja blagovaonskog seta. To rješenje odgovara na sve probleme, ali prije svega na pitanje „kako uskladiti blagovaonski stol i stolice“. Ipak, to nije jedini način. Vaš blagovaonski stol ne mora nužno odgovarati vašim stolicama. Naprotiv, imate svu slobodu da unesete svoju jedinstvenost u dizajn blagovaonice kupujući stolice odvojeno. Ne oklijevajte i poigrajte se različitim vrstama stolica za svoj blagovaonski stol.

Ali trebaju li se sve blagovaonske stolice podudarati? Jedino pravilo koje morate slijediti ako se brinete o stvaranju uravnoteženog uređenja blagovaonice jest zadržavanje zajedničkog elementa koji ujedinjuje izgled. Možete odabrati blagovaonske stolice s naslonima za ruke koje su vrlo udobne i kombinirati ih s klupama, stolcima ili drugim stolicama. Osim toga, vaše stolice ne moraju biti dio seta. Kombinacije drvenih stolica ili stolica od ratana s onim presvučenima može unijeti toplinu u vašu blagovaonicu.

Odaberite prave dimenzije za svoje blagovaonske stolice

Što se tiče stila, možete iskoristiti svoju kreativnost i jedinstvenu osobnost kako biste stvorili savršenu blagovaonicu. Ali udobnost je prvi aspekt koji treba razmotriti prije kupnje blagovaonskih stolica. Standardne dimenzije blagovaonskih stolica trebale bi usko pratiti redovite veličine stolova. Visina sjedala blagovaonskih stolica iznosi otprilike 45 cm, dok standardna visina stola doseže 76 – 77 cm. U slučaju da imate posla sa stolom ili stolicama po mjeri, ne zaboravite ostaviti 30 cm od sjedala stolice do stolne ploče. To osigurava dovoljno prostora za koljena.

Druga važna dimenzija koju treba imati na umu jest visina naslona za ruke. Blagovaonske stolice s naslonima za ruke slijede standardne dimenzije blagovaonskih stolica od 18 cm, od naslona za ruke do stolne ploče. Budući da su znatno veće, te bi stolice trebale stati ispod stola, radi učinkovitosti prostora.

Sljedeće što treba uzeti u obzir jest širina stolice. Standardna dimenzija varira između 45 i 50 cm. Kako biste pravilno procijenili koliko stolica možete smjestiti oko stola, morate ostaviti do 15 cm prostora za lakat između stolica. Tako svi mogu udobno sjediti za stolom, dok vaša blagovaonica izgleda ugodno, ali prozračno. Očito je da, kad imate posla s ograničenim prostorom, dodavanje stolaca ili blagovaonske klupe može stvarno riješiti vaš problem. Još jedna prednost dolazi od beskrajnih mogućnosti uređenja koje imate kad ih odlučite pomiješati i uskladiti.

 

Svi volimo stolice koje lijepo izgledaju

Idemo sad na zabavni dio – odabir savršenih blagovaonskih stolica na temelju izgleda. Pronalaženje pravih stolica može biti previše zbog velikog izbora. Ne trebate paničariti, samo ga morate podijeliti na:

  • Materijal upotrijebljen za vaše blagovaonske stolice
  • Boju stolica koja odgovara vašem uređenju
  • Stil koji se slaže s vašim ukusom za dizajn

Blagovaonske stolice dizajnirane su od raznih materijala. Najpopularnije su one napravljene od drva, metala ili su presvučene. Drvene blagovaonske stolice udobne su i izdržljive, odgovaraju klasičnom dizajnu, ali odlično funkcioniraju s modernim završnim obradama. Najbolji je dio to što donose udobnost za stol.

Metalne stolice mogu se kombinirati s više stilova – od industrijskog do romantičnog ugođaja nadahnutog Francuskom. Bezvremenske su i vrlo se lako čiste, a ponekad se mogu upotrebljavati i na otvorenom.

Kao što je i očekivano, presvučene blagovaonske stolice definicija su udobnosti. Uz najveću raznolikost presvlaka, možete ih uklopiti u svaki mogući dizajn blagovaonice.

Što se tiče boje, poigrajte se različitim tkaninama i materijalima te pogledajte koji uzorci odgovaraju vašem željenom uređenju. Uvijek se možete odlučiti za neutralne boje i dodati malo odvažnih nijansi ili uzoraka.

Kao što je već spomenuto, vaše blagovaonske stolice ne moraju se podudarati. Preporučujemo da procijenite opću atmosferu svoje blagovaonice i pokušate kombinirati stolice različitih stilova. Za više nadahnuća, pogledajte naše omiljene blagovaonske stolice u nastavku.