Vodič za kupnju: savjeti za odabir divana

Na prvi pogled, divan je udoban dodatak vašem dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kućnom uredu. Ali gledajući sve što divan predstavlja, puno je više. Od 1600-ih godina, kad su ga Francuzi popularizirali kao upadljivi dodatak, divan kakav danas poznajemo znak je elegancije i luksuza.

Poznat i kao „kauč za nesvjesticu“, divan se s vremenom razvijao te prilagodio i vanjskoj upotrebi. Ipak, od otmjenog komada do komada namještaja za ured psihijatra, divan je pronašao put do naših domova. Neki se ljudi pitaju kako odabrati pravi divan. U ovom vodiču za kupnju, razgovarat ćemo o svim aspektima koje treba razmotriti kako biste pronašli pravi otoman.

 

Različite vrste divana – pronađite onaj za sebe

Budući da divan ima tako očaravajuću povijest, s vremenom se razvijao i mijenjao. Ali zašto je divan tako popularan? Nudi udobnost sofe, ali smanjena veličina čini ga prikladnim u svim uređenjima. Raznolikost stilova omogućuje divanu da se uklopi u bilo koju vrstu interijera, od klasičnih do svježih suvremenih. Najpopularniji su:

Divan bez naslona za ruke – ova vrsta divana bez naslona za ruke ima naslon za leđa na jednom kraju. Jednostavnost dizajna omogućuje različite načine na koje ga možete smjestiti. Uglavnom stane bilo gdje, iako je uza zid savršen način uređenja ako želite uštedjeti prostor. Stražnja strana može se podesiti, zbog čega je vrlo udoban za čitanje ili filmske maratone.

Divan s jednim naslonom za ruku – poznat i kao viktorijanski, ovaj divan postat će zvijezda vaše prostorije. Njegov jednostruki naslon za ruku nastavlja se na naslon za leđa i seže do polovice divana. Postavite ga uza zid kako biste uštedjeli prostor i obogatili svoje uređenje.

Divan s dva naslona za ruke – napravljen posebno za ležanje, ovaj divan savršen je za vaš dnevni boravak. Njegov zavaljeni položaj omogućuje opuštajuće trenutke ispred televizora, ali je također savršen za popodnevne drijemeže.

Divan s dvostrukim krajem – poznat kao recamier, ima dva uzdignuta kraja. Iako nije najbolja opcija za ugodno ležanje, recamier će ukrasti pozornost kamo god ga stavite.

Kako urediti i postaviti divan

Sad kad znate dostupne opcije za kupnju divana, sljedeći je korak njegovo uređivanje kako bi odgovarao vašem domu. Divan nije teško urediti i uklopiti u vaš interijer.

Iako je to dojmljiv komad namještaja sam po sebi, odlično funkcionira u većini prostorija. Ako razmišljate o tome u kojem bi smjeru divan trebao biti okrenut, trebali biste razmotriti protok u sobi. Smjestite divan na neko mirno mjesto i dopustite mu da stvori intiman kutak. Ovisno o vrsti divana, može se dobro uklopiti uza zid ili ispred prozora, pored stolića za kavu.

Kad se odlučite za onaj bez naslona za ruke, odluka kako postaviti divan dolazi prirodno. Odlučite se za uravnoteženi dnevni boravak i kombinirajte ga sa svojom modularnom sofom. Ako ne znate kako odabrati lijevu ili desnu modularnu sofu prilikom postavljanja, razmislite o tome gdje želite da bude kut vaše sofe. Okrenite ga prema ulazu ili drugoj središnjoj točki – televizoru, kaminu – za privlačan i prozračan prostor za odmaranje.

Kako biste osmislili ugodan prostor za opuštanje, razmislite o rasporedu svoje sobe kako biste odlučili na kojoj bi strani trebao biti divan. Obično njegov naslon za leđa ili ruku mogu blokirati protok prostorije i djelovati kao pregradni zid. Zato pazite da ga postavite uza zid ili manje prometno područje. Ostavite dovoljno mjesta za pristup i uredite ga pomoću podne svjetiljke ili bočnog stolića.

 

Koji je moj stil – prava boja i materijal

Popričajmo sad malo o onim detaljima koji čine razliku prilikom odabira divana – materijalu, boji i stilu. Na temelju vašeg postojećeg interijera, imate mnoštvo mogućnosti za odabir.

Ako vas zanimaju čiste minimalističke linije ili industrijsko ozračje, odaberite neutralne boje za svoj divan. Odlučite se za onaj koji uključuje jednostavne noge s malo ili nimalo ukrasa, ili sofu s metalnim okvirom. Što se tiče materijala, koža ili brušena koža mogu se istaknuti bez obzira na boju.

Ljubitelji romantičnog francuskog stila uživat će u dodavanju divana svom domu. Presvučeni divani s ukrašenim nogama ili naslonima za ruke pravi su izbor, posebno u svijetlim bojama. Odlučite se za baršun – nema ništa bolje. Ako želite uljepšati sobu na luksuzan način, preporučujemo žive boje.

Oni koji cijene klasični, bezvremenski pristup, trebali bi razmisliti o stilu nadahnutom Chesterfieldom za svoj divan. Ta elegantna opcija dobro funkcionira u svim mogućim bojama, sve dok prati protok prostorije. Platno je također odlično, pogotovo u kombinaciji s bogatim ukrasnim detaljima na drvenim nogama.

Ovisno o učestalosti upotrebe, prilikom odabira materijala divana, uzmite u obzir stil koji volite, ali i njegovu izdržljivost. Svila, baršun, brušena koža ili koža, prekrasni su materijali, ali potrebna im je opsežna njega kako biste uživali u njihovoj bezvremenskoj ljepoti. Mikrofibra i poliester nude veliku udobnost i jednostavni su za održavanje ako imate djecu ili kućne ljubimce ili jednostavno volite sjediti na svom divanu svaki dan. Kako biste pronašli više opcija koje zadovoljavaju vaše potrebe prilikom odabira pravog divana, pozivamo vas da otkrijete naše favorite u nastavku.