Vodič za kupnju barskih stolaca – korisni savjeti

Tijekom posljednjih godina, svjedočimo velikom povratku kuhinjskog šanka. Može imati oblik otoka, pulta ili pravog šanka. Popularnost je potaknuta time koliko kućni bar odgovara našem trenutnom načinu života. To je vrlo svestrano mjesto, bez obzira na situaciju. Uživajte u brzom doručku, radite od kuće ili pomozite djeci u s domaćom zadaćom.

Ali kako odabrati barske stolce za svoju kuhinju? Savršene barske stolice moraju biti udobne, odgovarati stilu vašeg interijera i biti prilagođene djeci. Zbog svog dizajna, barski stolci postaju središnja točka vaše blagovaonice. Nastavite čitati naš vodič o tome kako odabrati prave barske stolice i pronaći savršeno rješenje za svoj dom.

 

Kako odabrati prave dimenzije za vaše barske stolce

Za razliku od blagovaonskih stolica i stolova koji dolaze u standardnim dimenzijama, barski stolci i šankovi imaju različite visine i veličine. Dakle, kako biste napravili najbolji izbor, počnite s pravilnim mjerenjem. Kako biste razumjeli koje bi visine trebali biti barski stolci, moramo pogledati najpopularnije barske stolice:

  • Stolci za šank – redovne visine od 60 do 66 cm
  • Barske stolice – prate standardne barske mjere od 71 do 83 cm
  • Dodatno visoki barski stolci – vrlo visoke stolice koje dosežu visinu od 86 do 101 cm.

Barske stolice imaju različite visine, što će svakako utjecati na udobnost koju osjećate dok sjedite. Stoga unaprijed izmjerite bar, pult ili otok. Stolac za šank najbolje funkcionira u kombinaciji sa šankom visokim 90 cm. Ako želite autentičan doživljaj bara kod kuće, odlučite se za barske stolice i uskladite ih s otokom koji ima visinu od 104 do 110 cm. Također možete odabrati vrlo visoke barske stolice za svoj dojmljivi pult dimenzija 111 – 119 cm.

Uzmite u obzir kako planirate upotrebljavati svoj kućni bar kako biste znali koliko bi visoki trebali biti barski stolci za vašu visinu šanka. Najjednostavnije pravilo koje morate zapamtiti prilikom odabira odgovarajuće visine za svoje barske stolce jest da zadržite prosječnu udaljenost od 25 do 30 cm od sjedala stolice do dna vašeg šanka.

 

Koji stil barskih stolica odgovara vašem domu?

Barski stolci dostupni su u vrlo raznolikom asortimanu. Dakle, razgovarajmo o udobnosti. Ovisno o vrsti stolica koju odaberete, dobit ćete različitu udobnost sjedenja.

Barski stolci bez naslona idealni su za manje prostore, budući da ih možete lako staviti ispod šanka. Iako jedan od najpopularnijih izbora, stolac bez naslona može biti pomalo neudoban tijekom duljeg sjedenja.

Okretni stolci odlična su alternativa teškim barskim stolicama i vrlo su praktični. Osim toga, okretne barske stolice sigurno će štititi vaše podove od stalnog pomicanja uobičajenih stolaca.

Kako biste dodali dašak stila i udobnosti, odaberite barske stolice s naslonima za ruke. Savršene su za dugi ručak, naročito ako imate djecu. Otiđite korak dalje i odlučite se za presvučene barske stolce ako je elegancija ono što tražite.

Detalji koji su važni kad tražite savršene barske stolice

Odabir pravilne visine vaših novih barskih stolica vrlo je važan, ali još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir jest broj potrebnih stolica. Kako biste znali koliko barskih stolica trebate, razmislite o broju ljudi koje želite smjestiti.

Zatim pogledajte svoj šank ili otok. Njegova će duljina odrediti koliko barskih stolica možete smjestiti. Kako bi odrasle osobe mogle udobno sjediti jedna pored druge, morate osigurati dovoljno prostora oko stolica. Razmislite o tome da imate 66 i 76 cm između središta jedne stolice i središta one postavljene uz nju.

 

Materijali

Nakon odluke o vrsti barske stolice, vrijeme je za odabir materijala. Ovisno o željenom stilu, neki materijali mogu bolje odgovarati od ostalih. Metalni stolci vrlo su moderni i savršeno funkcioniraju u industrijskom ili suvremenom stilu. Drvene barske stolice toplije su i jednostavnije ih je uklopiti – uz to, odgovaraju svakom uređenju. Barski stolci od ratana i pruća također su izvrstan izbor. Lagani i praktični, dodat će dašak boemskog ozračja vašoj blagovaonici.

 

Stil i boja

Možda se pitate trebaju li vaši barski stolci odgovarati vašim blagovaonskim stolicama? Ne postoji pravilo i jedino je važan vaš željeni stil. Pomiješajte i uskladite za kreativan izgled blagovaonice u kojem ćete uživati svaki dan. Samo zapamtite da bi vaši barski stolci i blagovaonske stolice trebali imati neke zajedničke detalje.

Isto vrijedi i za boju barskih stolica. Ovisno o presvlakama, možete biti kreativni i raditi s umjetnom kožom ili raznim tkaninama, u bojama koje odgovaraju postojećem izgledu vašeg interijera. Uljepšajte svoje mjesto neutralnim bojama ako ste upotrijebili jače nijanse za ostatak kuhinje. Možete stvoriti vizualno poticajan izgled kombiniranjem drvenih stolica ili stolica od ratana s nekim šarenim bojama.

Sa svim tim na umu, samo vas jedan klik dijeli od pronalaska savršenih barskih stolaca. Za više nadahnuća, pogledajte naše omiljene barske stolice u nastavku.