Kako odabrati blagovaonski stol

Vaš blagovaonski stol središte je dnevnog boravka, a njegova kupnja ili zamjena zahtijeva vašu punu pažnju. Dakle, ako se pitate kako odabrati blagovaonski stol, trebali biste razmisliti o njegovoj namjeni.

Tu se događa čarolija – ugodni obroci s obitelji, mjesto za rad, planiranje sljedećeg odmora ili okupljanje s prijateljima. Funkcionalnost je ključna pri odabiru oblika vašeg blagovaonskog stola, kako biste osigurali ugodnu upotrebu u godinama koje dolaze.

Blagovaonski stol može biti velika investicija. U ovom vodiču za kupnju pronaći ćete više informacija o tome kako odabrati materijal za blagovaonski stol. Kako biste bili sigurni da odgovara vašem stilu, slijedite naše savjete o odabiru boje vašeg blagovaonskog stola.

 

Prava veličina

Veličina je ključna kad razmišljate o tome kako odabrati pravi blagovaonski stol za svoj prostor. Obratite pažnju na ono što vaš prostor nudi, kako biste stvorili uravnoteženu blagovaonicu. Uz masivni blagovaonski stol, vaš prostor može izgleda pretrpan, dok premaleni stol nije praktičan.

Kako biste znali odabrati veličinu blagovaonskog stola, morate razumjeti raspored svog prostora. Provjerite odgovara li stol vašoj blagovaonici, ostavljajući prostor za kretanje oko njega. Standardno je imati 100 cm oko svake sjedalice, za otvoreni dizajn. Pogledajte sljedeći vodič za veličinu kako biste pronašli svoj stol, okrugli ili pravokutni:

  • Promjer od 120 cm smjestit će 4 osobe 
  • Promjer od 150 cm ili 180 cm savršen je za 6 osoba
  • Promjer od 240 cm nudi dovoljno prostora za 8 osoba.

Preporučujemo da odvojite vrijeme za zamišljanje željenog stola uklopljenog u vaš prostor. Upotrijebite traku za bojenje ili druge komade namještaja kako biste blokirali prostor potreban za vaš blagovaonski set. Pogledajte kakav je osjećaj u pogledu veličine i napravite točna mjerenja. Ako imate posla s ograničenim prostorom, razmislite o odabiru manjeg, ali produživog stola. Njegov je oblik također važan za izvrsno uklapanje, zato saznajmo koji je oblik blagovaonskog stola najbolji za mali prostor.

 

Kako odabrati oblik blagovaonskog stola

Većina nas pita se koji je blagovaonski stol bolji, okrugli ili pravokutni? Oblik je estetski važan, ali također određuje udobnost koju dobivate. Imajte na umu da pravi stol mora ponuditi 55 do 60 cm prostora za svaku sjedalicu. Ako vaš blagovaonski stol obično treba smjestiti 3 osobe, ali povremeno smješta i više njih, dajte prednost svakodnevnoj udobnosti.

Okrugli ili ovalni stol stvara intimniju atmosferu i odličan je za mala druženja. Nadalje, savršeno odgovara manjem prostoru, za lagano i prozračno ozračje blagovaonice. Kako biste poboljšali funkcionalnost, odaberite onaj koji se može produžiti.

Pravokutni ili četvrtasti blagovaonski stolovi najpopularniji su, zbog dobrih razloga. Najbolje funkcioniraju u većim prostorijama, nude više prostora i lako postaju središnja točka. Smjele linije idu vam u prilog kad želite postići dojmljiv izgled blagovaonice.

 

 

Blagovaonski stolovi i stolice

Kad je riječ o odabiru vašeg blagovaonskog stola i stolica, imate dvije mogućnosti:

  • Kupite blagovaonske setove - odgovarajuće stolice za vaš stol, kako bi odgovarale stilu i veličini. To osigurava savršenu ravnotežu i pravilan sjedeći položaj.
  • Budite kreativni: pomiješajte i uskladite! Dodavanje stolica različitih stilova vašem stolu stvara jedinstven izgled.

Kako biste riješili zabunu oko toga koje stolice odgovaraju vašem blagovaonskom stolu, počnite tako što ćete osigurati najmanje 30 cm između stolne ploče i sjedala stolice. Tako će stolice stati ispod stola kad se ne upotrebljavaju. Nadalje, imajte na umu da svaka osoba koja sjedi treba 60 cm prostora za jelo. Kad se pitate koliko stolica stane za vaš blagovaonski stol, upotrijebite tu metodu izračuna kako biste pronašli pravi odgovor.

Preporučujemo upotrebu klupa za pravokutne stolove, ali i za ovalne. Zbog njih se prostorija doima prostranijom i imaju više prostora za sjedenje. Blagovaonske klupe danas su vrlo popularne i mogu upotpuniti brojne stilove – od modernog do tradicionalnog, od minimalističkog do boemskog.

 

Detalji koje treba imati na umu

Kad želite pametno uložiti u bezvremenski blagovaonski stol, treba uzeti u obzir nekoliko drugih stvari. Produžni blagovaonski stol uvijek je odličan izbor ako imate posla s ograničenim prostorom. To se odnosi i na okrugle i na pravokutne oblike i nudi izvanredno rješenje za povremena druženja. Samo pripazite na debljinu stolne ploče – otprilike 2,5 cm – prilikom odabira stolica.

Obratite pažnju na materijal koji se upotrebljava za vaš novi blagovaonski stol. Odlučite se za izdržljive materijale poput drva ili obnovljenog drva. Mramor ili umjetni mramor izvrsna su opcija za blagovaonski stol otporan na ogrebotine. Stakleni stolovi omiljeni su nam ako trebate pojačati prirodno svjetlo u tamnijoj prostoriji. Ne ustručavajte se eksperimentirati s metalom – kombinacija metala i drva ili samo metal može ponuditi kreativnu platformu za vašu blagovaonicu.

Potpora za stol također utječe na udobnost prostorije koju ćete dobiti dok sjedite. Postolje najbolje funkcionira na okruglom ili četvrtastom stolu, stvarajući više prostora za noge. Odlučite se za tanje noge za vaš srednje veliki pravokutni stol, ali istražite opciju nogara tek ako vaš prostor omogućuje veliki stol.

Iako pronalaženje savršenog blagovaonskog stola oduzima malo vremena, svakako se pridržavajte našeg vodiča o tome kako odabrati blagovaonski stol koji u potpunosti odgovara vašem načinu života.