Vodič za kupnju stolića za kavu: kako odabrati onaj savršeni

Kad uređujete dnevnu sobu, nekoliko je središnjih točaka kojima je potrebna vaša pažnja. Na primjer, kauč koji pruža svu potrebnu udobnost, fotelja za opuštajuće trenutke i odličan stalak za TV. Zatim je tu moderni tepih koji sve povezuje. Komad namještaja koji se često previdi jest stolić za kavu. Dakle, kako odabrati najbolji stolić za kavu?

Vaš stolić za kavu komad je namještaja koji spaja dnevnu sobu u cjelinu. Stolić savršeno kombinira stil i korisnost. Na njega stavljate kavu, omiljenu knjigu, daljinski upravljač za TV i telefon, a može čak pružiti i zgodno mjesto za večeru uz televiziju.

Treba li vam novi stolić za kavu? Onda preporučujemo da pregledate naš vodič o tome kako kupiti stolić za kavu. Pročitajte sve što trebate znati o savršenom izboru!

 

Obavezno odaberite prave dimenzije

Svaka kupnja namještaja započinje mjerenjem. Budući da su stolići za kavu druga polovica vašeg kauča ili fotelje, njihove se mjere moraju uskladiti. Stolić za kavu obično mora biti iste visine kao i kauč ili do 5 cm niži od njegovog sjedala. Viši kauči traže više stoliće, posebno kad imate bogat društveni život. Takvo uređenje nudi veću udobnost za stavljanje pića na stolić.

Kad razmišljate o veličini stolića za kavu koji biste trebali kupiti, njegova visina nije jedina dimenzija koju treba uzeti u obzir. Kao što je već spomenuto, vaš stolić za kavu mora odgovarati vašem kauču, posebno po dužini. Ovisno o veličini kauča, stolić bi trebao biti dvije trećine njegove duljine. Tako osiguravate praktičnu upotrebu stolića za kavu sa svake strane kauča.

Obratite pažnju na to da ostavite dovoljno mjesta oko njega. Standardna dimenzija koja omogućuje dovoljno prostora za cirkulaciju zahtijeva 30 do 45 cm između kauča i stolića. Isto tako, ako imate stalak za televizor nasuprot stoliću, morate uzeti u obzir udaljenost od 60 do 76 cm između njih. Takav razmještaj stvara dovoljno prostora za dobru cirkulaciju i određuje područje dnevnog boravka kao prozračno, ali i kompaktno.

Mjerenje rasporeda namještaja koji već imate izuzetno je važno za nabavljanje idealnog stolića za kavu. Jednako je važan oblik stolića, budući da različiti oblici izgledaju i doimaju se drukčije.

 

Koji je savršeni oblik stolića za kavu za vas?

To u potpunosti ovisi o tome kako izgleda ostatak vaše prostorije. Na primjer, ako imate djecu, preporučuje se odabir okruglih ili ovalnih stolića. Prikladni su za djecu, ali također izgledaju nevjerojatno dok stvaraju neku vrstu udobnosti koju pravokutni stolići ne mogu. Okrugli i četvrtasti stolići nevjerojatno se uklapaju u manju prostoriju, dajući dojam veće dubine.

Umjesto toga, ako tražite stolić za kavu koji odgovara dnevnoj sobi za odrasle, možete se poigrati svim različitim oblicima i stilovima. Pravokutni i ovalni stolići pravi su izbor za veće prostorije i uređenja. Dodajte jedan veliki pravokutni stolić ispred svoje dojmljive sofe ili odaberite set od 2 ili 3 stolića za veći vizualni učinak.

Materijal i stil

Veliki izbor stolića za kavu može vas zbuniti kad pokušavate pronaći onaj savršeni. Drvo je i dalje jedan od najpopularnijih izbora kod stolića jer je bezvremenski materijal. Puno je detalja koji čine vašu kupnju jedinstvenom. Odlučite se za klasični mahagonij za tradicionalnije uređenje interijera ili odaberite stolić za kavu od drva manga ili tikovine za boemski izgled. Ako volite obrađeno drvo, odlučite se za starinske komade ili stoliće napravljene od obnovljenog drva.

Ako se odlučite za moderan interijer ili onaj nadahnut industrijskim stilom, postoji puno mogućnosti. Tu su staklo, metal, staklena vuna ili mramor. Ti materijali izgledaju izvrsno kod stolića za kavu i omogućuju kreativne razmještaje. Ali ne zaboravite, stakleni stolići ili oni metalni s oštrim kutovima manje su sigurni kad se djeca igraju. Ako imate kućne ljubimce, potražite stolić s površinom koja se lako čisti.

Zatim, tu su koža, baršun, čak i svila. Da, možete imati baršunasti stolić za kavu jer te dragocjene tkanine mogu pretvoriti obični stolić u središte vaše dnevne sobe. Ovisno o dizajnu, takvi se stolići uklapaju u različite stilove, od retro i boemskog, do modernog (za one kožnate). Kao dodatak, mogu unijeti eklektično ozračje u vašu prostoriju, koje je tako popularno ovih dana.

Kako biste se odlučili za pravu boju stolića za kavu, pogledajte svoje postojeće uređenje. Možete eksperimentirati s različitim nijansama kako biste naglasili prednosti prostorije. Stolići od stakla i mramora veliki su uspjeh u mračnijim sobama ili skandinavskom interijeru. Prirodne nijanse funkcioniraju u svakoj mogućoj kombinaciji, dok tamni tonovi odgovaraju klasičnom ili retro stilu.

 

Funkcionalnost vašeg stolića za kavu

Zapamtite, savršeni stolić za kavu nije samo lijep, nego i praktičan. Isprobajte, primjerice, onaj s ugrađenom opcijom za pohranu. Neki imaju police i ladice, praktične za spremanje daljinskih upravljača i drugih stvari koje želite držati blizu dok sjedite. Drugi stolići imaju kotačiće, tako da ih možete jednostavno pomicati. Sad kad znate kako odabrati savršeni stolić za kavu, otkrijte naše najbolje odabire u nastavku.