outdoor furniture material guide

Kako odabrati najbolji materijal za vanjski namještaj

Prilikom kupnje vanjskog namještaja, koji su najvažniji čimbenici koje treba uzeti u obzir? Za uređenje prostora koji se doima poput doma, stil je važan jer odražava aspekte vaše osobnosti. Udobnost je također ključna, kao i izdržljivost svakog komada namještaja. Materijal vanjskog namještaja, međutim, značajka je koja povezuje sve te čimbenike.

Ako se pitate koji je najbolji materijal za vanjski namještaj, preporučujemo da pogledate brojne čimbenike, uključujući vrijeme, čišćenje i održavanje te pristupačnost. Morat ćete razmisliti o najboljem materijalu za vanjski namještaj koji je vodootporan i čvrst, ovisno o tome gdje ćete ga postaviti i o sezonskim vremenskim uvjetima.

Možemo podijeliti sve ukrasne predmete potrebne za stvaranje višenamjenskog vanjskog prostora u dvije kategorije: namještaj i dodaci. Glavni komadi namještaja koji su vam potrebni uključuju stolove, stolice (ili setove namještaja), vanjske sofe ili ležaljke za sunčanje te dodatke poput suncobrana, jastuka ili opcija za pohranu.

 

Vanjski namještaj otporan na vremenske utjecaje: vodič za pronalaženje najboljeg materijala

Iz sezone u sezonu, vanjski namještaj otporan na vremenske utjecaje održava svoj izgled i čvrstoću. Primjerice, trebat će vam vodootporni vrtni namještaj ako živite u prostoru s visokom vlagom i puno kiše. To je zato što vlažne okolnosti mogu uzrokovati truljenje i propadanje vašeg drvenog namještaja, što je veliki problem koji uništava vaš omiljeni vanjski namještaj, ali također predstavlja zdravstveni rizik. Ako živite u vlažnom području i svejedno više volite drveni namještaj, odabir obrađenog tvrdog drva za vrtni namještaj može biti dobra opcija.

Ovisno o materijalu vanjskog namještaja koji odaberete, vlažnost također može uzrokovati hrđu i koroziju, kao i iskrivljenje (promjenu oblika) vašeg namještaja. Čelik obložen prahom, na primjer, materijal je otporan na visoku vlagu za vanjski namještaj.

Ako niste sigurni kakav vanjski namještaj nabaviti jer živite u vrućoj klimi, odaberite vanjski namještaj otporan na UV zračenje i sve vremenske uvjete. Izlaganje suncu tijekom dužeg razdoblja može uzrokovati da vaš namještaj izblijedi, pukne ili postane krhak. Kako biste izbjegli takav scenarij, namještaj od sintetičkog ratana vaš je najbolji izbor jer je to jedna od najboljih opcija za namještaj za sve vremenske uvjete.

Neki materijali namještaja, s druge strane, mogu izdržati sunce, ali su neudobni zbog pregrijavanja (poput metalnog namještaja). Ako ne želite dirati vrući metalni namještaj na ljetnim vrućinama, vrtni namještaj od obrađenog tvrdog drva može biti bolja opcija. Ne zaboravimo na vjetrovite uvjete; pobrinite se da vaš vrtni namještaj bude dovoljno težak da izdrži elemente i ostane stabilan.

 

Koji je vanjski namještaj najizdržljiviji?

Metal je, bez pogovora, najizdržljiviji materijal za vrtni namještaj. Zbog svoje čvrstoće, može izdržati većinu vremenskih uvjeta i može se upotrijebiti za stvaranje inovativnih dizajna namještaja. Metal se također može lako spojiti s drugim materijalima (poput drva ili stakla) kako bi se stvorio uglađen izgled.

Drvo je još jedna odlična opcija za izdržljiv vrtni namještaj. Vaš vanjski namještaj ima različite zahtjeve za održavanje, ovisno o vrsti drva. Drvo bagrema, primjerice, popularan je izbor, ali ne podnosi elemente jednako dobro kao namještaj od tikovine.

Plastični vrtni namještaj možda ne odgovara svakoj estetici, ali svakako odgovara na pitanje koji vanjski namještaj najduže traje. Plastika također nudi veliku fleksibilnost dizajna jer se može napraviti bilo u kojem obliku, veličini ili boji. Pogledajmo pobliže prednosti i nedostatke svakog od ovih lijepih materijala za vanjski namještaj.

 

Uvijek popularni vrtni namještaj od pruća i ratana

Preporučujemo vanjski namještaj od sintetičkog pletenog ratana za vrtno uređenje, koji je nevjerojatno otporan na vremenske uvjete, jednostavan za čišćenje i ekološki prihvatljiv. U usporedbi s prirodnim prućem i ratanom, sintetički oblik ovog vanjskog materijala dizajniran je kako bi odolio raznim vremenskim uvjetima, dok je iznimno jednostavan za održavanje i izgleda identično kao svoja prirodna verzija. Namještaj od ratana/pruća za sve vremenske uvjete, koji je napravljen od sintetičke polietilenske smole, izgleda odlično, ali također nudi mnogo pogodnosti. Primjerice, tu vrstu namještaja od sintetičkog ratana možete držati na suncu ili u vlažnim uvjetima bez straha da će propasti.

Slično tome, pleteni ratan za sve vremenske uvjete otporan je na blijeđenje, jednostavan za čišćenje i lagan, što je idealno ako živite negdje gdje ima malo vjetra. Pleteni ratan za sve vremenske uvjete najfiniji je materijal za vrtne sofe ili garniture, kao i za elegantne vanjske dodatke poput slatkih svjetiljki ili košara, zbog svog tkanja prirodnog izgleda i boje.

* Njega i održavanje: Redovito usisavajte vanjski namještaj od pletenog ratana pomoću nastavka s četkom kako biste uklonili prašinu iz utora i obrišite ga laganim sapunom na bazi ulja.

wicker and rattan garden furniture

 

Elegantan drveni vrtni namještaj

Moramo se zaljubiti preko ušiju u drveni vrtni namještaj. Cijenjen zbog svoje bezvremenske ljepote, drveni vrtni namještaj popularna je stvar koju možete vidjeti svugdje u vrtovima. Drveni vrtni namještaj treba određenu njegu ako želite uživati u njemu u godinama koje dolaze. Idealno drvo za vanjski namještaj ono je koje može izdržati djelovanje sunca i kiše.

Meko drvo poput bora i cedra popularno je, ali se mora redovito tretirati i održavati. S druge strane, tvrda drva bolji su izbor za, primjerice, vanjske ležaljke za sunčanje ili setove namještaja. Zbog visokog sadržaja prirodnog ulja, koje ga čini vodootpornim, tikovina je jedan od najboljih izbora. Kad se ne upotrebljava, preporučujemo da zaštitite vanjski drveni namještaj od kiše ili oštećenja od sunca tako da ga spremite ili upotrijebite navlake za vanjski namještaj, bez obzira na to koliko je drvo robusno, samo kako biste bili sigurni da će dugo izgledati kao nov.

* Njega i održavanje: Kako biste zaštitili drveni vrtni namještaj od elemenata, trebate samo redovito nanositi lagani sloj ulja ili voska i čistiti ga sapunicom.

wooder garden furniture

 

Je li metalni vrtni namještaj najbolji izbor?

Metalni vrtni namještaj izuzetno je izdržljiv i može se upotrebljavati godinama. Neki metali bolji su za vanjski namještaj od drugih, ovisno o klimi i vašoj redovnoj upotrebi. Na primjer, nehrđajući čelik obložen prahom otporniji je na UV zračenje od željeza. Ali ako živite u vjetrovitom području i želite stvoriti ugodan ugođaj kafića u svom vrtu, čvrst bistro set od kovanog željeza može biti pravi izbor.

Metal je odličan izbor za izdržljivi vrtni namještaj, međutim, ima određene nedostatke. Morat ćete ispitati idealnu težinu svog vanjskog namještaja, koji ne bi trebao biti pretežak (ako je izrađen od kovanog željeza, na primjer). Kako biste to izbjegli, lagani aluminij možda je najbolji materijal za odabir. Drugi metali, poput nehrđajućeg čelika, otporni su na koroziju i hrđu; ovaj materijal može biti odgovor na pitanje koji vanjski namještaj najduže traje.

* Njega i održavanje: Ako odaberete metalni vanjski namještaj, trebate ga samo održavati čistim tako da ga redovito brišete vodom i blagim sapunom.

metal garden furniture

 

Plastični vanjski namještaj: izgleda kao nov, iz sezone u sezonu

Plastičnom vrtnom namještaju s razlogom raste popularnost. Taj materijal za vanjski namještaj većinom je napravljen od polietilena (PE), koji je i snažan i lagan. Budući da taj materijal omogućuje širok raspon estetskih pristupa, možete stvoriti razna vanjska uređenja, od modernog do boho.

Plastični vanjski namještaj otporan je na propadanje i vrućinu, tako da ne morate učiniti ništa kako biste ga zaštitili. Ako odaberete plastične stolice koje se mogu složiti jedna u drugu, primjerice, možete ih spremiti kad nisu u upotrebi ili za vjetrovitih dana.

* Njega i održavanje: Brzo brisanje sapunicom s vremena na vrijeme održavat će vaš plastični vrtni namještaj novim dugo vremena.

plastic garden furniture