Najbolji savjeti za odabir idealne fotelje

Odabir prave fotelje vrlo je osoban i važan izbor, budući da bi trebala biti udobno mjesto gdje ćete se opuštati nakon dugog dana. Kako bismo vam donekle olakšali odluku, sastavili smo popis savjeta koji će vam pomoći da napravite najbolji izbor!

 

Gdje početi prilikom odabira fotelje 

Kako biste razumjeli kako odabrati fotelju, započet ćemo s pregledom vašeg trenutnog rasporeda namještaja. Započnite s mjerenjem prostorije u koju ćete staviti fotelju. Stvarate li ugodan kutak u svojoj spavaćoj sobi ili želite imati upadljivu fotelju u svom dnevnom boravku? Pobrinite se da veličina stolice savršeno odgovara prostoru. Jednostavan način da to testirate jest da izrežete oblik od papira i stavite ga na tlo. Oko stolice treba biti dovoljno prostora, što će joj omogućiti da diše.

Ali kako odabrati tu ukrasnu stolicu? Ako tražite nešto što zaista privlači poglede, nekoliko je stvari koje morate uzeti u obzir. Pročitajte više u nastavku!

 

Pronađite svoj stil

Prvo se morate pobrinuti da se vaša fotelja savršeno uklapa u stil vašeg interijera. Otkrijte koji stil najbolje odgovara vašem postojećem dizajnu ili možete li stvoriti lijep kontrast.

Naslonjač se može upotrijebiti za upotpunjavanje ukrasnih detalja – boemska stolica u svijetlom kutu ili stolica u stilu Chesterfield ispred kamina.

Ako vas zanima eklektični trend, odaberite fotelju koja je suprotna trenutnom stilu vašeg interijera. Industrijske fotelje mogu se savršeno uklopiti u ruralni dizajn, dok leptir-stolica dodaje romantično ozračje prostoriji.

Odabir boje vaše fotelje

Nakon što se odlučite za namjenu, oblik i materijal svoje stolice, vrijeme je da razmislite i o boji! Žarka boja pretvorit će vašu stolicu u središnju točku prostorije, dok neutralna boja upotpunjuje ostale komade namještaja.

Ako želite da se vaša fotelja ističe, željeli bismo dati nekoliko savjeta kako odabrati naglašenu boju za vašu stolicu. Uzmite u obzir svoj prostor, osvjetljenje i pod. Odlučite se za nešto hrabro – hladnu boju za svjetlije prostore, pokraj drvenog stola ili neutralnog zida. Fotelja u toploj boji bolje funkcionira u malom prostoru, budući da svjetliji tonovi pomažu u otvaranju prostora. Tako možete dodati ukrase zbog kojih će se isticati.

 

Presvučene fotelje

Kad kupujete novu fotelju, važno je odabrati materijal koji vam odgovara.

  • Ako imate kućne ljubimce, odaberite tkaninu koja se može lako očistiti.
  • Odlučite se za izdržljivu tkaninu s perivim jastucima ako imate djecu.
  • Koža je vrlo elegantan izbor. Kvalitetna koža ostaje lijepa tijekom vremena.

Razmislite o svim načinima na koje će se vaš naslonjač upotrebljavati. Ostale mogućnosti materijala mekane su tkanine poput platna ili poliestera. Je li vaša nova fotelja zvijezda dnevnog boravka? Odlučite se za baršun ili vunu.

Baza stolice također može pridonijeti njenom izgledu. Iako su mogućnosti neograničene, smislite savršenu kombinaciju za svoju fotelju. Drvena baza dat će joj elegantan izgled, dok metalna odgovara modernom stilu. Glomazne su noge šarmantne, ali one tanje najbolje funkcioniraju u ograničenom prostoru i pristaju uz boemski ili skandinavski stil.

 

Uređivanje fotelje

Za privlačnu i ugodnu atmosferu, pronalazak savršene fotelje samo je početak. Ključno je lijepo je urediti. Spojite je s lijepim stolićem za kavu ili pomoćnim stolićem. Praktičan je, ali također skreće pozornost na taj opuštajući kutak.

Poigrajte se različitim teksturama za veću dubinu. Ne bojte se postati kreativni i dodati kontrastni ukrasni jastuk. Odaberite boemski uzorak, geometrijski oblik ili vuneni jastuk za veću udobnost.

Ako vam prostor to dopušta, uskladite svoju fotelju s podnom svjetiljkom. Pozicioniranje svjetla funkcionira zbog praktičnih razloga, ali također stvara topao, privlačan izgled.

Kad pokušavaju pronaći idealnu stolicu, ljudi se pitaju treba li fotelja odgovarati kauču. Različite teksture i materijali dodaju dubinu prostoriji, zato eksperimentirajte s komadima koji se ne podudaraju. Ako je vaš kauč manje teksturiran, odaberite naslonjač živahnog uzorka kako biste oživili prostoriju. Zabavite se odabirom materijala. Pomiješajte i uskladite različite stilove i tkanine, ali imajte na umu cijelu sliku.

S toliko ideja za fotelju za vaš dnevni boravak, pronalaženje one prave za vas moglo bi se činiti prevelikim zalogajem. Kako biste obavili najbolju kupnju, slijedite naše savjete o tome kako odabrati pravu fotelju. Također vas pozivamo da pogledate naš izbor fotelja u nastavku i pronađete svoju novu stolicu.